lørdag 2. april 2016

Snadderruter ... med peanøttsmør, sjokolade og peanøtter

Her på dette bilde har jeg stukket ut biter med en firkantet utstikker, du kan også bruke litt store "pepperkakeformer" eller skjære ruter.
Det er lørdag...
Du trenger:
Peanøtter, til å strø over
litt smeltet sjokolade, som du skal ha over bitene.
- her bruker jeg ofte litt fløte, med litt smør og når det har begynt å koke
tar jeg den av plata og har i kokesjokoladen. La sjokoladen smelte og rør rundt.

10-14 dl (5-6 cups) rice krispies eller annen type frokostblanding
3 ss smør
1 pose marshmallows
4-6 ss peanøttsmør

Ha marshmallowsen i en kjele med 3 ss smør og peanøttsmøret, smelt dette sammen.
- Når alt er smeltet ha i ønsket mengde frokostblanding. Marshmallowsen er som et "lim"
til frokostblandingen. Når du har blandet godt, ha blandingen over på et bakepapir, fordel og klem den forsiktig litt flat.

Avkjøl

Ha over smeltet sjokolade og strø over litt salte peanøtter.
De er klare når sjokoladen har stivnet.

Er du glad i søtt, salt og peanøtter.
Da anbefaler jeg denne, håper det faller i smak
Gitte













 

fredag 1. april 2016

Appelsinmarengs

Appelsinmarengs ... de gikk nesten litt for fort i forrige bursdagsselskap :-)
Du trenger:
4 eggehviter
200 gram sukker
1 ss appelsin zest

Når du pisker eggehvitene, ikke kjør maskinen på det hurtigste i begynnelsen.
Kjør eggene til de begynner å stivne og massen blir hvitere.
Ha i litt og litt sukker.
Når du har kjørt massen sammen og sukkeret er godt blandet i blandingen.
-her pleier jeg å kjøre maskinen på det forteste i noen sekunder

Helt til slutt har du i 1 ss appelsin zest og bland godt sammen. Her bruker jeg fortsatt maskinen.

Sprøyt eller legg med en t-skje ut på et bakepapir i passende størrelse.
La de hvile i minimum 15 min.

Stekes på 110 grader celsius i ca 60 minutter, midt i ovnen.

For å lage den oransje stripen på bildet, brukte jeg oransje konditor paste i en stripe fra bunn til topp i posen før jeg hadde i marengsen.


 

torsdag 31. mars 2016

Hva har jeg i spiskammeret mitt?

I dag tenkte jeg skulle gi deg et lite innblikk i hva du finner hos meg og som jeg ikke vil være foruten.

 3 - ting som er godt å ha i spiskammeret sitt.

 

Heinz Worcester saus...
Nydelig å ha i når man steker kjøtt som biff og kjøttdeig den gir en litt mer omf i smaken, men mild og rund. Den gir et ekstra piff til kjøttbollene, marinadene og biffen. Ha noen dråper i panna når du steker biff, smaker fantastisk. En av mine favoritter.

Sennepspulver er noe som er veldig kjekt å ha i spiskammeret sitt, den er uvurderlig i et mangfold av sauser og stuinger.
God holdbarhet

Heinz eplecider eddik er også noe en bør ha i spiskammeret sitt.

Til sauser, aioli, marinader, stuinger og bakverk… den er mye mildere på smak enn den «vanlige» eddiken. Denne flaska har mange bruksområder. Den er et må ha når man skal lage t-bricks.


Ingenting er sponset :(
 




onsdag 30. mars 2016

T-Bricks

T-bricks, snadder...snadder og så enkelt, synes jeg.
 
Du trenger:
6 dl eller 2,5 cups varmt vann
1 pose tørr gjær
3 ss sukker
2 ss eddik
 
Bland og rør dette sammen i en bolle og la det virke i 5-10 minutter, det vil begynne og boble.
Sett ovnen på 75 grader celsius
 
Ha i
16,8 dl hvetemel eller 7 cups
1 ts salt
0,8 dl eller 1/3 cup rapsolje/solsikkeolje
 
Kjør deigen med deigkroken i ca 10 min.
La deigen heve i 20 min. (men du trenger ikke)
Del deigen i 4 deler, lag pølser som du kjevler ut.
Skjær hver flate pølse i 4 deler og legg de på en steke brett med bakepapir.
- pensle stykkene med litt egg / vann og ha over revet ost, solsikkefrø eller valmuefrø
 
Sett steke brettet på midterste rille i ovnen, som har 70-75 grader celsius.
Her skal de stå og kose seg til de har nådd ønsket høyde, dette tar ca. 20-25 min.
 
Øk temperaturen til 175 grader celsius og stek videre til de er blitt gylne som på bilde over.
Når du synes at de ser ferdige ut (som bilde over) ta de over på en rist og del de. Jeg pleier å vente noen minutter slik at de får avkjølt seg litt.
 
Dette bør du prøve... veldig godt.
 





Fargerike vaniljekaker, trenger ikke bruke pepperkakeformene bare til pepperkake deig.



Ta frem pepperkakeformene og lag vaniljekaker, morsomt med fargerike småkaker for store og små.

"Som regel har jeg laget disse kakene til bursdag og de forsvinner ganske fort"
Hva trenger du:
450 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ss vaniljesukker
1 stort egg
1 ss vann/melk
200 gram sukker
225 gram romtemperert smør
 
-  For ekstra smak, tilsett litt zest fra sitron/lime eller appelsin. Bruk ca. 2 ts og bland det godt inn i smør og sukker blandingen.
 
1) Bland sammen smør og sukker hvitt.
2) Ha i egget
- det kan nok hende du må stoppe maskinen din og skrape ned det som har lagt seg på sidene i bollen.
3 Tilsett 1 ss med melk eller vann.
(Har du vaniljeekstrakt, kan du sløyfe vaniljesukkeret og ha 1 ss med det isteden for melk/vann).
3) Tilsett det tørre
-hvetemel, bakepulver, vaniljesukker
 
Når jeg tilsetter farge fortrekker jeg gelé, ta litt og litt av gangen til du får ønsket farge.
 
Denne deigen er best å arbeide med når den er avkjølt, så ha den i kjøleskapet noen timer før du skal bake eller vent med å bake til dagen etter.

Du må nok bruke litt ekstra mel når du skal stikke ut kakene, men ta litt og litt ellers vil de bare smake tørt.
 
Bruk pepperkakeformer og stikk ut.
 
Stekes på midterste rille i ovnen.
190 grader celsius
5-7 min, men pass på de blir fort brent.
 
 







Her er tårnet til Tobias som jeg fant i Kardemomme by i fjor sommer.


tirsdag 29. mars 2016

Fars sjokoladesmultring....




Sett ovnen på 180C
Stekes ca. 50 min på midterste rille

 
 
 
Du trenger:
  • 2 boller en til det våte og en til det tørre
  • 400 gr. sukker
  • 245 gr. hvetemel
  • 75 gr. kakaopulver
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1,5 ts natron
  • 0,5 ts salt
  • 1,5 ts vanilje sukker (tips...stikk på helsekosten og kjøp tørket ekte vaniljefrø)
  • Bland dette sammen i en stor bolle
  • 2 store egg
  • 2 mellom store bananer
  • 240 ml varmt vann
  • 120 ml melk
  • 120 ml rapsolje eller en annen olje som ikke gir mye smak
  • Bland dette sammen

Nå har du to boller, en med tørt og en med vått.
Ha det våte i den bollen med tørt og rør godt. Ha i en form ca. 23 cm
eller som jeg gjør tar en form som lager en kjempe smultring derav navnet.
Stek til den ikke gir fra seg når du stikker en pinne i midten...dette er kjempe godt.
Til glasuren trenger du:
ca. 250 gr. kokesjokolade (hakket)
180 ml kremfløte
ca. 20 gr godt smør
kok opp smør og fløte
hell over sjokoladen som du har hakket opp

Rør sammen og hell over kaka....kjempe godt

Punsj for alle med appelsiner

Ingenting er bedre enn noe godt og drikke for barn og voksne. Nå rett før påske tok jeg og blandet litt helt vanlig tynn husholdningssaft som base og hadde i en hel haug med appelsiner i båter, skal si det fikk bein å gå på. Frisk og godt når man er ute og koser seg

TIPS:
Vask appelsinene med litt eddik og skyll godt, da får du vekk alle lumskheter som befinner seg på skallet.
Gjør dette også med annen frukt og den holder seg bedre.








Så hva trenge du:                                             
En beholder /stor mugge                    
Husholdningssaft                                  
Appelsiner, helst mange for da setter det mer smak.



 
 
 


mandag 28. mars 2016

Griser i teppe


Griser i teppe ...fra det amerikanske, Pigs in a blanket
Stekes: 10-15 min. det kan variere, gir deigen en hul lyd når du banker lett på den, så er den ferdig. Følg med, når de er lett gylne er de ferdige.
Stekes på grillen/bålet/bålpanna
Du trenger:
450 gr. hvetemel
1 ss salt
½ pk. tørrgjær
2 ss olivenolje
3 dl varmt vann
-Ikke kokende vann, men en del varmere enn 37 °C
1)    Ha alt det tørre i en bolle.

-          Hvetemel, salt og gjær.

-          Rør rundt med en visp, da får du luft og blandet alle ingrediensene sammen.

2)   Ha i vannet og oljen.

·         Bland alt godt sammen, har du deigkrok på kjøkkenmaskinen din kjør den i ca 10 min (da blir deigen ekstra smidig og jobbe med etterpå). Smør gjerne over med litt olivenolje, så ikke deigen blir tørr. Ha over en pose/klede.

3)   Sett deigen lunt og la den heve til dobbel størrelse. Det kan ta fra 25 – 40 min, avhengig av temperatur og luftfuktighet i rommet.
Når deigen er ferdig hevet.  Ha litt mel på bordet, så den ikke setter seg fast.
Kjevle deigen til ca. 1 cm tykk. Skjær strimler på ca. 3-4 cm, tvinn strimlene rundt pølsene.


 
 

Hvitløksbrød / pinner


Hvitløksbrød / pinner
-         Nydelig brød til salat eller suppe
Du trenger:
Stekes: 200 °C, ca 10-15 min. det kan variere fra ovn til ovn og om du bruker varmluft.
Følg med, når de er lett gylne er de ferdige.
Stekes på midterste rille.
450 gr. hvetemel
1 ss salt
½ pk. tørrgjær
2 ss olivenolje
3 dl varmt vann
-          Ikke kokende vann, men en del varmere enn 37 °C
1 – 2 ss tørket bladpersille
50 – 100 gram smeltet smør
1 fedd hvitløk
1)    Smelt smøret og ha i hvitløksfeddet + persillen.
-          Jeg pleier å smelte smøret i mikrobølgeovnen i en plast bolle/kopp.
2)   Ha alt det tørre i en bolle.
-          Hvetemel, salt og gjær.
-          Rør rundt med en visp, da får du luft og blandet alle ingrediensene sammen.
3)   Ha i vannet og oljen.
·         Bland alt godt sammen, har du deigkrok på kjøkkenmaskinen din kjør den i ca 10 min (da blir deigen ekstra smidig og jobbe med etterpå). Smør gjerne over med litt olivenolje, så ikke deigen blir tørr. Ha over en pose/klede.
4)   Sett deigen lunt og la den heve til dobbel størrelse. Det kan ta fra 25 – 40 min, avhengig av temperatur og luftfuktighet i rommet.
Når deigen er ferdig hevet.  Ha litt mel på bordet, så den ikke setter seg fast.
-          Kjevle deigen til ca. 1-2 cm tykk. Skjær strimler på ca. 2-3 cm. og tvinn (det trenger du ikke). La de heve i ca 20 min. pensle på smør+hvitløk+bladpersilleblanding og stek i ovnen.
·         Har du liten tid kan du sløyfe den siste hevingen.

søndag 27. mars 2016

Appelsinmarmelade, som alle kan klare...



Du trenger:
2 dager ... men ikke mye tid pr. dag
Rustfri kjele
6 appelsiner
2 sitroner
1,9 kg sukker
Glass til å ha marmeladen på når du skal hermetisere.

Dag 1
Vask/skyll appelsinene og sitronene i vann tilsatt litt eddik 5 %, skyll godt.
Dette vil få vekk skitt og lort…
Skjær all appelsinen og sitronen i tynne, tynne skiver. Del de gjerne igjen i ¼ deler. (båter)
Ha alle skivene i en rustfri stål kjele o.l.
Tilsett ca. 2 liter vann.
Kok opp og la det småkoke, rør ofte.
Kokes til appelsinbitene er møre.
-       Ta kjelen vekk fra varmen og rør inn sukkeret til det er helt oppløst.
La kjelen stå over natta på benken, ha på lokk eller et klede.
Dag 2 – neste dag
       Kok opp blandingen igjen og la det småkoke i ca. 2 timer uten lokk, etter 2 timer setter du opp varmen på plata og la det koke i ca. 30 min. Pass på at ikke blandingen blir for tjukk, visst det skjer kan du ha i mer vann. Visst blandingen blir for tynn, så koker du litt til.
Når du har fått ønsket konsistens, så er du ferdig…
En test for å være sikker, ta litt over på en asjett og la det avkjøle seg. Det vil ta litt kortere tid på en asjett enn i kjelen. For den vil bli tjukkere når den blir kald.

Håper det smaker  med utgangspunkt fra barefoot contessa