torsdag 6. november 2014

BBQ saus eller på norsk grillsaus

Sommeren er for lengst forbi og snart høsten borte også. MEN nå er det snart veldig billig ribbe i butikken, så noen allerede i går. Selv om vinteren setter inn kan man jo få smaken av sommer og da er denne sausen kjempe god på svinekjøtt og kylling, enkel er den også.


Du trenger:
1,2 dl honning, anbefalt men du trenger ikke så mye
2,4 dl ketsjup, anbefaler heinz
0,6 dl soya saus¨
8 fedd hvitløk, kuttes/hakkes i små biter (selvfølgelig trenger du ikke å bruke så mange, kutt det helt om du ikke liker hvitløk)
+ en splash med wisky er ikke å forakte ...

Bland ingrediensene sammen og smør over kjøttstykket ditt, har du mulighet til å gjøre dette allerede dagen før vil smakene bli enda bedre.

Stek kjøttet i ovnen som anbefalt, etter som tiden går og du blir kjent med steking og kjøttet, så ser du når det er ferdig, har du altfor sterk varme kan det svi seg...men maten om sommeren på grillerngjør jo ofte det.

Prøv det til helga...det smaker nydelig, tilbehøret velger du selv. Synes du det kan bli for dyrt med så mye ketsjup kan du også bruke stavmikseren på en boks med ananas, bytt ut ananasen med honning.

I det nærmeste månedene kommer det mye billig svinekjøtt på markedet har du plass i fryseren, så kjøp litt ekstra til våren og sommeren som kommer...det pleier jeg. 40-50 kroner billigere for kiloen merkes i lommeboka.


 

Verdens beste gulrotkake

Gulrot kake

Rosiner i en gulrot kake smaker veldig godt, anbefales på det sterkeste.

Stek på nederste rille i ovnen. -sett ovnen på før du starter med ingrediensene...

180 °C
35-45 min.
Ha røren i en liten langpanne eller en springform 28-29 cm.

Du trenger:
5 dl hvetemel
4 ts bakepulver
1 ts natron
5 dl brunt/hvitt sukker
2 ts kanel
4 egg
½ ts salt
3 dl rapsolje
8 dl fint raspede gulrøtter
* (100 gram rosiner)

Krem:
Du trenger
200 gr. Philadelphia orginal ost (uten smak)
125 gr. Tine kremost ananas og madarin
1 ts. Vanilje sukker
75-100 gr. smør

KAKA: Bland sammen de tørre ingrediensene.
Tilsett ett egg av gangen.
Spe vekselvis med olje og gulerøtter til alt er blandet.
* (Ha i rosinene til slutt)
(rører du for mye kan kaken bli tung)
Stekes.... avkjøles på rist ... jeg pleier å gjøre det i formen.....LAT men det funker :)

KREMEN: Ha osten i en kjøkkenmaskin, kjør til en krem. Tilsett rom temperert smør i små klatter. Ha i melis og vaniljesukkeret.
Visst du kjører for fort fyker ofte melisen til alle kanter ....
Noen ganger serverer jeg kremen ved siden av....
eller så smører du den på kaka når den er blitt kald.
Veldig fint med litt revet sitron/appelsin skall på også.

onsdag 5. november 2014

Glutenfri fyldig sjokoladekake med en spansk twist...

Du trenger av ingredienser
100 gram rosiner
Finrevet skall og saften av 1 appelsin
175 gram smør
100 gram kokesjokolade, helst 70 % kakaoinnhold
4 store egg, pisket
100 gram strøsukker
1 ts vanilje essens / vanilje sukker
50 gram glutenfri kakemiks fra Toro. (denne fant jeg på rema1000 til 20 kr.) Ett tips er visst å bruke litt mindre enn det oppskriften sier. Du kan også bruke hvetemel.
50 gram malte mandler
½ ts bakepulver
En klype salt
50 gram skåldede mandler, hakket og lett ristet.
Melis som siktets over kaken når den er ferdig og avkjølt.
·         Sett ovnen på 180 grader før du begynner å laga kaken, da er ovnen god og varm når du setter inn kaken.

Stekes midt i ovnen i ca. 40 min. eller helt til kake pinnen kommer tørr ut av kaka.
Slik gjør du:
La rosinene trekke i appelsinsaften, helst over natten men behøver ikke. Minimum 20 min bør de trekke. Formen bør være om lag 25 cm og en rund spring form. Ha bakepapir i bunn og smør sidene med smør (jeg pleier å pensle på med rapsolje).
Smelt smøret i mikroen, ta ut det smeltede smøret og ha i sjokoladen, den vil nå også smelte. Har du ikke mikro, smelt det sammen på svak varme i en kjele. La det avkjøle seg.
Pisk eggene godt, helst med en elektrisk visp, ha i sukkeret og vaniljen når eggene er blitt luftige, la dette vispes sammen 2-4 min. Ha så i den avkjølte smør-sjokolade blandingen.
La rosinene renne av, sikt mel, malte mandler, bakepulver og salt i bollen. Tilsett rosiner, appelsinskall og mandler, og rør inn. – mange skriver vend inn i oppskrifter, dette er for at luften ikke skal forsvinne, som regel visper jeg det inn med vispen og det funker veldig fint det også.

Hell røren i kakeformen, stek kaken i forvarmet ovn. Avkjøles i formen ca. 15 min før du løsner den når den helt avkjølt, ha over ett dryss med melis.

Vel bekomme, veldig god kake og når du lar rosinene trekke over natta tar de til seg nesten all appelsinsaften og du smaker ikke rosinene, de gjør kaka bare mer saftig.

Bilde kommer… har spist opp de andre ;-)






 

Mine *Mini koppekaker ;-) Basic mini cupcakes

Her har jeg en oppskrift som passer perfekt til en panne med mini koppekaker. Ofte synes jeg at man sitter igjen med altfor mye igjen i bollen etter at formene er fylt...

En basis oppskrift

100 gram smør
2 egg
1,5 dl sukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Stekes midt i ovnen 225 grader C i ca. 12 min. Avkjøl de på rist.
* Smelt smøret eller margarinen og avkjøl litt (du kan også bruke olje f. eks raps)

* Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett mel som er blandet med bakepulveret og det avkjølte smøret.

Tips: Visst du holder deg til ca. 1 dl / 100ml kan er det bare å blande i veg med frukt og bær, da blir det ekstra godt, blåbær er en favoritt her i huset. De frosne du finner i frysedisken på butikken er ikke så dyre heller.
Tips: Jeg smelter smøret bestandig i mikroen.
Tips: Vil du har i sjokolade, ha i 1-2 ss kakao eller hakk opp litt kokesjokolade og ha i men hold deg til ca 1 dll / 100 gram.
Tips: Ha papirformer i formen, da er det mye enklere å ta de ut og rengjøringen blir lett som en plett.

Hvorfor kaller jeg det koppekaker, fordi en muffins opprinnelig er et sunt og noen ganger ett salt bakverk og ikke søtt. Cup cakes = koppe kaker

Når du bruker pannene er det ikke så viktig med å fylle 2/3 av formen om du ikke skal pynte dem. Ofte ser jeg selv at jeg som regel fyller de opp ;-) og ettersom de er mini blir de en munnfull eller to.