fredag 15. august 2014

Vaniljesukker ... lage selv?

Vaniljesukker
... er noe av det enkleste man kan lage i den kulinariske verden av mat.

Du trenger sukker, vaniljestang, kniv og en ren beholder. 

Slik gjør du:
Ta en vaniljestang og del den på langs, skrap ut frøene, pass på at du ikke mister så altfor mange av de, ha frøene og stangen sammen med 1-2 dl sukker (det finnes ett sukker som er veldig fin malt fra England)

Ha dette over i ett glass og sett det på benken eller i skapet, jo lenger det står, jo bedre setter smaken seg i sukkeret.

Noen ganger rører jeg litt i beholderen også;-)

Selv baker jeg en del, rart det der med tre barn i hus, fra alderen 3 til 13, noe kaker blir det i løpet av året. 
Vaniljesukker er noe jeg faktisk synes er i det dyreste laget, spesielt de gode og med ekte vanilje i. Den blå boksen som vi finner i det norske markedet inneholder ikke vaniljestang. Dette er enkelt å se, det er ikke ett
mørk bitte lite frø i den og den er kritt hvit. Så her det skurrer det, synes jeg. Bruker den selv noen ganger, vil si den er god men kan bli en bitter smak om man bruker for mye av den.

En stang koster alt fra litt over 20,- norske kroner og opp til ca. 50,- for de store og ekstra fine, selv finner jeg de i den vanlige krydderhylla i butikken, den siste jeg kjøpte tror jeg kostet 22,- kroner. Sukkeret er vel i overkant av en tier eller kanskje nærmere 15,- kroner for en hel kilo.

Det vil si at for ca 17 norske kroner har du 2 dl med helt ekte vaniljesukker... Ikke dårlig ;-) eller ca. 140,- kroner for en kilo ekte vaniljesukker. Men til den prisen  har du også 2 dl * 5 med dette vidunder sukkeret.

Oppbevaring av vaniljesukkeret bruker jeg ofte gamle syltetøyglass men det hender jeg spanderer på meg andre typer glass også. Da er de også fine og ha på benken til alles øyesyn ;-)

Egner seg også som en gave til noen som liker å bake...

torsdag 14. august 2014

Sirup - vanilje sirup til kaffen...

Hva med litt vanilje i kaffen?

I en vel assosiert matvarehandel finner man de på dyre flotte flasker, hvorfor ikke bare lage den selv?

Du trenger:
1 dl hvitt sukker
1 dl brunt sukker (må ikke men best for smaken)
2 dl vann - vil du ha den tynnere ha i 1/2 - 1 dl til med vann
+ 1 vaniljestang

STEG 1: Kok opp vann og sukker slik at sukkeret løser seg opp.
STEG 2: Del vaniljen på langs og skrap ut frøene,
 ha dette i sukkerlaken, frøene og resten av stangen
STEG 3: La dette koke sammen min 10 min på svak varme
"ikke la det koke over".
STEG 4: Avkjøl og ha over i ett rent (sterilt) glass
Jeg kokte ett gammelt syltetøyglass sammen med \lokket, funker bra.
Vel bekomme, ha litt i kaffen og kos deg, fungerer kjempe fint som gave :-) men da er det kanskje litt lurt å få vekk hele den gamle merkelappen... her brukte jeg det første jeg fant av gamle krukker.

Sirup, kanel-sirup til kaffen...

Hvorfor handle i dyre dommer når man kan enkelt lage det selv...

Vil dele med dere en oppskrift de har kalt "Starbucks" kanel sirup på Pintrest ;-)

Du trenger :
1,2 dl. brunt sukker
1,2 dl hvitt sukker
2,4 dl vann
+ 1 ss (15ml) kanel

Kok opp vann og sukker så alt sukkeret har løst seg opp, tilsett kanelen og la det koke 5-10 min.
Avkjøl og ha på ett glass.


onsdag 13. august 2014

Kokosboller

Kokosboller 



Du trenger 
500gr. sukker 
2 dl vann 
8 plater gelatin 
1 dl kokende vann 
2 ts vaniljesukker 

Glasur 
ca. 1 plate kokesjokolade 
60 gr delfiafett
30 gr. syltevoks, kan være vanskelig å finne...går greit uten! 

Kok sukker og vann (2dl) i ca. 12 min. 
Bløt gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. 
klem vannet godt ut og løs den opp i 1 dl kokende vann. 
Tilsett vaniljen og bland sammen med den gelatinoppløsningen og sukkervannet. 
Pisk massen med en mikser til er stiv og luftig. 
Legg små boller på en smurt plate (ikke vær så "lur" som meg og bruke bakepapir) 
La bollene tørke ett par timer eller natten over. 
Smelt sjokoladen, fettet og syltevoksen i vannbad. 
Dypp bollene i sjokoladeglasuren og rull dem i kokos... 
Dette er nam ..... nam ... nam 


Dette er minner, minner fra min herlig tid hos besteforeldre,  vi hadde en egen Reodor Felgen i form av min bestefar som fant på alt mulig med oss, laget drager, spikket, lekte sammen med oss og en bestemor som serverte oss de lekreste retter, hele tiden passet på at vi hadde det bra.




Ekstrakt

Appelsin ekstrakt - hjemmelaget
STEG 1
Du trenger
1 appelsin
1 dl sukker
+ en smakløs alkohol som dekker innholdet

STEG 2
Bruk en rot/grønnsaks skreller
eller en kniv, skjær opp skinnet
i tynne strimler. Legg de i ett
rent glass, ha over 1 dl sukker.
STEG 3

Ha over alkohol så den dekker
innholdet. 
Sett på lokk og oppbevar i en 
kjølig og mørkt sted.
STEG 4
Da er det bare å vente til alt sukkeret har løst seg opp.
 - snu glasset en gang i blant

Det er brukt vanlig vodka, uten smak...

Alkoholen vil forsvinne ved baking og koking.

Da er det bare å prøve, jeg gjorde det i ett resultat
av at vi ikke drakk den alkoholen vi fikk for mange,
mange år siden. Så da måtte jeg jo bruke den til noe ;-)



Ekstrakt

Hjemmelaget sitron ekstrakt

Du trenger:
Sitron
Sprit uten smaktilsetning
Ett rent glass med lokk.

STEG 1:
Her har jeg lagt sitronen i vann med litt eddik for å få vekk siste rest.
Jeg har vasket den først lett med såpe og så har jeg skylt den lett i eddik vannet. Dette hjelper for å få vekk evt. såpe rester visst du bruker det. Når man lager slike ekstrakter er det best med frukt som ikke er sprayet med mye rart, så gå for økologisk.

En sitron noe å skrelle den med og en kniv å lage strimler av avskjæret,
1 del sukker...


Steg 2: Etter du har skåret
strimlene i enda mindre
strimler, legger du
dem på ett rent glass.
Steg 3: Ha i sukkeret, jeg
brukte 1 dl.

Steg 4: 
STEG 5:
Nå er det bare å sette glasset i skapet
og la alkoholen trekke ut alle oljer og
de gode smakene en sitron har.
(bilde til venstre)
Ha over sprit i glasset
der du allerede har lagt
i sitronstrimlene og sukkeret.













Nå er det bare å prøve og vente, veldig enkelt...

Denne er fin å ha i kaker og middagsretter.

Vel bekomme
Her har jeg brukt navnlapper som etikett ;-)

Candy Cane Sirup * Polkagris Sirup

CANDY CANE SIRUP


Noe ekstra godt å ha i varmsjokolade og eller kaffen visst du vil, 
man kan også ha det på vanilje isen.

For å lage sirup trenger du tre ingredienser: vann, sukker og hva du vil at sirupen skal smake.
Her er en oppskrift på den "amerikansk" candy cane sirup, der jeg brukte polka-griser kjøpt i Sverige i sommer.
STEG 1
Du trenger:
1 del vann til 1 del sukker,
Her brukte jeg...
2 dl. vann
2 dl. sukker
 + en tykkbundet kjele
Ha alt i en kjele og 
kok opp så sukkeret
blir helt oppløst


STEG 2
Når sukkeret er oppløst har du i tre never med polka-griser.
Forsett å koke slik at de også løser seg helt opp, dette tok en 
del lenger tid enn å løse opp sukkeret.


STEG 3
Her har alle bitene løst seg godt opp.
La det avkjøles helt i kjelen, nå som det
sommer og varmt, dekk til med ett
klede så ikke fluen i huset kommer til
og vil smake ;-)




STEG 4
Når den er godt avkjølt hell den over i en fin krukke, eller ett gammelt syltetøyglass du har stående, holder lenge, det er jo masse sukker i den.

VEL BEKOMME