Vaniljesukker
... er noe av det enkleste man kan lage i den kulinariske verden av mat.
Du trenger sukker, vaniljestang, kniv og en ren beholder.
Slik gjør du:
Ta en vaniljestang og del den på langs, skrap ut frøene, pass på at du ikke mister så altfor mange av de, ha frøene og stangen sammen med 1-2 dl sukker (det finnes ett sukker som er veldig fin malt fra England)
Ha dette over i ett glass og sett det på benken eller i skapet, jo lenger det står, jo bedre setter smaken seg i sukkeret.
Noen ganger rører jeg litt i beholderen også;-)
Selv baker jeg en del, rart det der med tre barn i hus, fra alderen 3 til 13, noe kaker blir det i løpet av året.
Vaniljesukker er noe jeg faktisk synes er i det dyreste laget, spesielt de gode og med ekte vanilje i. Den blå boksen som vi finner i det norske markedet inneholder ikke vaniljestang. Dette er enkelt å se, det er ikke ett
mørk bitte lite frø i den og den er kritt hvit. Så her det skurrer det, synes jeg. Bruker den selv noen ganger, vil si den er god men kan bli en bitter smak om man bruker for mye av den.
En stang koster alt fra litt over 20,- norske kroner og opp til ca. 50,- for de store og ekstra fine, selv finner jeg de i den vanlige krydderhylla i butikken, den siste jeg kjøpte tror jeg kostet 22,- kroner. Sukkeret er vel i overkant av en tier eller kanskje nærmere 15,- kroner for en hel kilo.
Det vil si at for ca 17 norske kroner har du 2 dl med helt ekte vaniljesukker... Ikke dårlig ;-) eller ca. 140,- kroner for en kilo ekte vaniljesukker. Men til den prisen har du også 2 dl * 5 med dette vidunder sukkeret.
Oppbevaring av vaniljesukkeret bruker jeg ofte gamle syltetøyglass men det hender jeg spanderer på meg andre typer glass også. Da er de også fine og ha på benken til alles øyesyn ;-)
Egner seg også som en gave til noen som liker å bake...