lørdag 9. april 2016

Hermetisering -enklere blir det ikke

Hver fredag spiser vi pizza.
Den er hjemmelaget, så hver fredag lager jeg pizza saus - kjedelig.
Så i går tenkte jeg. Hva om jeg lager litt ekstra og hermetiserer et glass?
- sausen er forresten like god til pasta som til pizza. Det eneste du trenger
ekstra er en kjele med vann og noen tomme syltetøyglass og lokk.

Før når jeg leste om hermetisering, var det som om jeg leste en avhandling og at det tok tid.
Høsten 2015 kom jeg over kortversjonen og den er genial.

Her er den...

1: Du trenger tomatsaus som koker eller annen væske, men den må koke.

2: Du trenger ett glass med lokk, det skal være rent og koke i en kjele noen minutter.
Gamle syltetøyglass eller som her majonesglass, det som er viktig
er at de fortsatt har den tynne ringen med gummi i lokket.
Når sausen din koker og glasset.
3: Ta ut glasset, tøm ut vannet.
4: Ha i ønsket saus som koker.
5: Fyll glasset nesten helt fullt.
6: Tørk kanten på glasset med tørkepapir eller en ren klut.
7: Sett på lokk.
8: Snu glasset
9: Avkjøl på benken.
10: Når glasset eller glassene er helt avkjølt kan du snu det riktig vei.
* Trykk på lokket og det skal ikke gi etter visst det er vakuum. Da har du nemlig...
HERMETISERT SAUSEN DIN

Ett glass hermetisert tomatsaus...

Du bør prøve...lykke til med hermetiseringa. 

onsdag 6. april 2016

Kokosboller

En gammel, gammel oppskrift!

Kokosboller
Du trenger:
500gr. sukker
2 dl vann
8 plater gelatin
1 dl kokende vann
2 ts vaniljesukker
Glasur ca. 1 plate kokesjokolade
60 gr delfiafett
30 gr. syltevoks, kan være vanskelig å finne...går greit uten! - trener ikke å bruke syltevoks

Kok sukker og vann (2dl) i ca. 12 min. Bløt gelatinen i kaldt vann i 10 minutter.
klem vannet godt ut og løs den opp i 1 dl kokende vann.
Tilsett vaniljen og bland sammen med den gelatinoppløsningen og sukkervannet.
Pisk massen med en mikser til er stiv og luftig.
Legg/sprøyt små boller/topper på en smurt plate (ikke vær så "lur" som meg og bruke bakepapir, da kan de nemlig sette seg fast)
La bollene tørke ett par timer eller natten over.
Smelt sjokoladen, fettet og syltevoksen i vannbad.
Dypp bollene i sjokoladeglasuren og rull dem i kokos...
Dette er nam ..... nam ... nam

tirsdag 5. april 2016

Havrevaffler ... i ett belgisk vaffeljern

Dette er både godt og enkelt, til og med litt sundt visst du bruker havremel...

Bland egg og mel, ca. 1 egg pr 2-3 dl melk
Ha i 1 del hvetemel og 2 deler havremel.
- til ønsket konsistens...blir den for tjukk ha i mer mel/egg
blir den for tynn, ha i mer mel
1/4 ts salt
1/2 bakepulver
(husk det er eggene som binder sammen røra)
Bland godt sammen.
la det svelle i ca 30 min, visst du har tid.

Da er det bare å steke....og det er godt til det aller meste.



 

mandag 4. april 2016

Langtidskokt svinkjøtt i honning og soyasaus


Mat med mye smak, denne falt i smak hos store og små. 

Du trenger:
ca.  500-800 gram Svinekjøtt, koteletter, filè osv
"Marinade"
2 fedd hvitløk
1 ts ingefær
Juice av 2 lime (+1 ekstra lime for dekor eller til å ha over når du skal spise)
1,2 dl honning
3 ss Soyasaus
3 ss vann
1 ss Worcestershire saus

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene til marinaden sammen.
2. Ha kjøttet over i en kjele med lokk du kan ha i ovnen din.
- jerngryte etc.
3. Hell marinaden over kjøttet
4. Sett på lokk
5. Sett i ovnen på 100 grader celsius

- La kjelen stå i ovnen i ca +- 4 timer og kose seg.
Når kjøttet har vært i ovnen ha det over på ett fat.
"Sausen som er igjen i kjelen"

Til sausen, tenger du:
2-3 ss Maizenna
litt pepper
1-2 ss smør
1 boks kokosmelk, denne vil runde av smaken.

Serveres til ris og brokkoli, med litt hvitløkolje.

søndag 3. april 2016

Myke hvete tortillas til wraps eller andre godsaker, som fajitas ...

Hvorfor lage de selv?
1: Du vet hva du får.
2: De smaker mye bedre.
3. Det er enkelt. 
Du trenger:
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 ss olje
1,5 dl vann
- kjør den 5-10 min i kjøkkenmaskinen
da blir den enklere å kjevle ut.

Bruk litt mel når du kjevler ut deigen.
Stekes med en gang i en tørr stekepanne eller på en takke.
Når de begynner å boble og bli litt "brune", kan du snu de.

Trenger ikke olje/smør i panna, de kan også lettere blir fritert når du bruker olje/smør og det vil vi jo ikke.

Dekk de til med bakepapir og folie, da holder de seg
myke til du skal bruke/spise de.


Dobbel deig:
ca. 500 gr hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss olje
3 dl vann

Tips til farsekaker ...og andre kjøttkaker

 
Når du skal steke store mengder farsekaker, anbefaler jeg denne isskjeen.
Farsekakene får et veldig rustikk prek, men er ikke det inn da?
De smaker jo like godt.
 

Du trenger ikke å bruke vann engang ;-)
Mengden på kjøttkakene blir nesten helt like, det kan vi like?

Dette er en god venn når man skal lage farsekaker og spesielt når man lager mengder av det i jula.
Kanskje det er andre ting vi kan bruke denne "is" skjeen til også. Noen som vet?

Den minste er kjempefin til å bruke når du lager kjøttkaker... har du en i kjøkkenskuffen så anbefaler jeg å bruke den neste gang du skal lage kjøttkaker...