fredag 22. august 2014

Sjokolade saus til is og kaffe - hjemmelaget...

Hjemmelaget sjokoladesaus - til helga?

Sjokoladesaus til is og kaffe kan koste en del penger og når man vet hvordan den lages skjønner man at det må være god fortjeneste ;-)

Når du lager den selv er den mye bedre og du vet akkurat hva den inneholder.

Du trenger:
2 dl vann
1 dl brunt sukker (gir en litt dypere smak).
1 dl sukker
4 ss kakao (helst med så høy kakao innhold som mulig)
1/2 ts kaffepulver (kan sløyfes)
en klype salt (kan sløyfes).


+ en kjele
 Ha alle ingrediensene i en kjele og løs opp sukkeret i vannet sammen med kakao, salt og kaffepulveret. Dette tar bare noen minutter.

Har du for høy temperatur kan det svi seg og da vil du få en bitter smak på sausen din.

Synes du sausen bli altfor tyntflytende så la den koke litt lenger, men ofte synes jeg sausen blitt tykkere over tid også. Holder 3-6 måneder i kjøleskapet.

Avkjøl og ha den over på ett glass.


Vil du ha en egen variant finner du også stevia produkter som oppfører seg som vanlig strøsukker, bytt ut sukkeret med stevia og du vil få en variant fri for sukker.
Her ser du min, denne gangen spanderte jeg på meg ett fint
glass, men gamle og vasket syltetøyglass funker fint det også.

Vel bekomme ...


onsdag 20. august 2014

Enkle rundstykker i en fei ;-)

En enkel oppskrift på rundstykker...du velger selv om de skal være fine eller grove, prøv deg frem.
Hva er godt i rundstykker:
De fleste typer frø og nøtter, det er også godt med kuttet opp tørket frukt visst du vet at det er ost du vil servere til rundstykkene. Aprikos, egner seg spesielt godt til ost men også tørket tranebær. 


...det er bare kreativiteten og tålmodigheten din som stopper deg når det kommer til å lage gode rundstykker. Mange sverger til fersk gjær, mens jeg sverger til tørr-gjær, det skal nemlig godt la seg gjøre å drepe den tørre gjæren, det eneste du må huske er varmt vann/melk. Du skal ikke brenne deg, allikevel så må det være mye varmere enn 37 grader, vil nok si 45+ (jeg tar aldri temperaturen på væsken jeg bruker, bare at den er varm nok).

Jeg er en slumper når jeg lager rundstykkene, det funker fint hver eneste gang.

BASIS OPPSKRIFT, dette vil nok ikke bakeren like, pytt sann;-)

775 gram mel, hvetemel, litt rug, litt havregryn, kruskakli, hele hvetekorn osv.. du bestemmer
- det som er viktig med denne oppskriften for å gjøre den enkel er at du har minimum 60% hvetemel (ca. 420 gram), resten kan du slumpe som du vil og ønsker.
en pose tørrgjær, den blå typen
1,5 ts salt
(1 ts sukker/honning, kan sløyfes)
4,5 dl varmt vann
3 ss oliven olje/smør/annen olje

Elt deigen i minimum 10 min før du sette den til heving, det vil gjøre underverker for baksten din og har du ikke en eltekrok. Hva med å ønske seg det til jul eller bursdag.

Ha 1 ts olje over deigen før du dekker den plast og ett klede for å heve. Plasten er for at deigen ikke skal bli tørr.

Når deigen har blitt dobbel så stor, dette avhenger også av varmen i rommet, kanskje litt lenger høst/vår og mindre sommer/vinter (hvorfor jeg skriver vinter er her hjemme hos meg pleier det som regel å være ganske varmt inne ;-) )

Når den har hevet lenge nok er det på tide å sette på ovnen, 225-250 grader. 15-25 min avhenger av temp i ovnen.


Her er mine ferdig hevet.
Kna deigen godt sammen og lag en lang pølse ca. 4*4 cm, pleier jeg.
Del den opp i forhold til ønsket mengde og størrelse du vil ha på rundstykkene. Lag små "baller" og legg de på en smurt bakeplate/plate med litt mel på/plate med bakepapir (jeg sverger til bakepapir, lett å rengjøre plata). Jeg pleier også å ta en liten asjett og trykke de litt flate, de vil ese opp igjen når de har etterhevet. Dette for at de ikke skal ha for stor topp, de blir ikke like luftige som de man kjøper på butikken, men mye mat. Hev igjen til de har blitt dobbel så store. ca. 30-40 min vil det ta...settes midt i ovnen, følg med...når de begynner å bli gylne er de ferdige...visst du klarer å snu en og gi den ett lite dunk under, skal lyden være litt hul. Når lyden er hul er de ferdige, tar som regel 15-20 min ved 225 grader C. Avkjøl på rist, med bakst er det viktig at de for avkjølt seg lenge nok eller vil du få noe som kalles for en rå-rand i baksten din. 

Heves minimum 2 ganger 30 min

Det kan virke som en stor og lang prosess, nesten litt skremmende med det er ikke så vanskelig som det ser ut til. Bare å prøve.
Disse koset vi oss med på søndag, de falt i smak :-)


Lykke til...

tirsdag 19. august 2014

Elte krok

Måtte bare...
Liker du å bake hvetebakst er dette en "engel" i forkledning.
Man kan godt bruke maskin med en elte krok eller de maskinene som er håndholdte (de har som regel to litt mindre), de er gull verdt for å få bakverket luftig og fint.

Følg oppskriften, elt i minimum 10 minutter, noen gange hender det elter lenger men det er fordi jeg glemmer den...det går fint. Vil nok si maks 20 min.
Da får du jobbet godt med gluten og deigen blir mye smidigere. Anbefales på det sterkeste at du prøver visst du aldri har gjort det før, må selv ærlig innrømme at det sto ubrukt en stund før jeg brukte den og nå kan jeg ikke være den foruten når jeg baker ;-)


Lage smør...

Lage smør, hvor vanskelig kan det være?
Det er faktisk veldig enkelt og en fin syssel å gjøre med barn.
Hvorfor lage smør? Det er morsomt, billig er det forsåvidt ikke.
...men noen ganger trenger ikke alt å være billig.
Det er fint når man skal lage sitt eget kryddersmør
og eller om man vil ha en smør uten salt.


Du trenger:
Kjøkkenmaskin for å gjøre det enkelt ;-)
(en tett beholder med lokk fungerer også, tar litt lenger tid men er fin syssel å gjøre med barn. Da har du fløten i beholderen og rister godt, veldig godt. Til slutt vil også dette gjøre fløte om til smør).
Fløte eller seterrømme


Slik gjør du:
1 del seterrømme
1 del fløte
Slik blir vispen, klumper med smør.
- visp dette godt sammen, til slutt vil blandingen skille seg og du         ender opp med smør og "buttermilk" 
ta ut smøret og klem det sammen, vask det under kaldt vann. Det som er igjen i bollen, en tynn væske er buttermilk. Ha det på ett glass og ha de i kjøleskapet, bruke i bakeoppskrifter eller i typer rører (batter). (pannekaker)

I enkelte oppskrifter fra USA inneholder ordet buttermilk, dette er noe jeg ikke har funnet på det norske markedet. Hva gjør man da, jo man lager det selv ;-)

...men du kan også bruke bare seterrømmen eller bare fløte, det er opp til deg, hvilken smak du liker best. Med rømme heter det setersmør og med bare fløte kalles det by-smør fra gamle dager av.

Bilde til venstre så ser du hvordan vispen blir seende ut etter at du har vispet fløten lenge nok.


Vips så har du buttermilk til de forskjellige oppskriftene og smør til å steke eller bake med!

Dette bør du virkelig prøve, kjempe enkelt og litt morsomt også. Har du barn så anbefaler jeg det på det sterkeste å prøve dette sammen med de. Hvor og hva kommer smøret fra?

Smøret skyller jeg godt
i kaldt vann.

Dette er buttermilk,
det som er igjen når
jeg har kinnet smør fra
fløten/rømmen
Her har jeg det ferdig
smøret og det er veldig
godt.






Buttermilk, bør kanskje lære meg
det norske ordet, ettersom jeg
bruker dette fra amerikanske
oppskrifter, har jeg ikke tatt meg
bryet.

mandag 18. august 2014

Konverterer ...

Originalen finner du ved å trykke her. 

Greit å ha oversikt...

Sett selv at jeg noen ganger har stått å klødd meg i hodet og gjort noen feil når det kommer til
oppskrifter man finner på nett.

Fint om du legger igjen en kommentar om du klarer å lese dette bildet ;-)

...evt. trykk på bilde og zoom inn, skal prøve å gjøre det litt klarere :-)

Vanilje ekstrakt

Vanilje ekstrakt

Nå for tiden så er det mange som surfer på nett og finner oppskrifter der. De fleste bakeoppskrifter fra USA inneholder vanilje ekstrakt, går man i en butikk for å kjøpe koster det i dyre dommer. Trenger det å være dyrt? Nei!
- da må du lage det selv, litt vil det koste men ikke i nærheten av hva den koster i butikken.

Du trenger:
Vaniljestang
Sprit (smakløs)
+ en beholder å ha det i.

Ca. 1 stang pr. 1-2 dl sprit


Del vaniljen på langs og skrap ut frøene, ha stangen og frøene over i en \beholder, dess flere stenger (dyrere) mer smak om du ikke klarer å vente.
Alkoholen vil bli borte i stekeprosessen og smaken vil være igjen.

Rist litt på flasken i ny og ne...
Dette tar litt tid, så visst du vil gi dette bort i julegave til en som elsker å bake, bør du i nærmeste fremtid handle inn varene, slik at det får stått lenge nok, så farge og smak kommer til sin rett.

Bør prøves om du er glad i å bake kaker :-)
Her er mine ekstrakter, appelsin, tranebær, vanilje og sitron