onsdag 20. august 2014

Enkle rundstykker i en fei ;-)

En enkel oppskrift på rundstykker...du velger selv om de skal være fine eller grove, prøv deg frem.
Hva er godt i rundstykker:
De fleste typer frø og nøtter, det er også godt med kuttet opp tørket frukt visst du vet at det er ost du vil servere til rundstykkene. Aprikos, egner seg spesielt godt til ost men også tørket tranebær. 


...det er bare kreativiteten og tålmodigheten din som stopper deg når det kommer til å lage gode rundstykker. Mange sverger til fersk gjær, mens jeg sverger til tørr-gjær, det skal nemlig godt la seg gjøre å drepe den tørre gjæren, det eneste du må huske er varmt vann/melk. Du skal ikke brenne deg, allikevel så må det være mye varmere enn 37 grader, vil nok si 45+ (jeg tar aldri temperaturen på væsken jeg bruker, bare at den er varm nok).

Jeg er en slumper når jeg lager rundstykkene, det funker fint hver eneste gang.

BASIS OPPSKRIFT, dette vil nok ikke bakeren like, pytt sann;-)

775 gram mel, hvetemel, litt rug, litt havregryn, kruskakli, hele hvetekorn osv.. du bestemmer
- det som er viktig med denne oppskriften for å gjøre den enkel er at du har minimum 60% hvetemel (ca. 420 gram), resten kan du slumpe som du vil og ønsker.
en pose tørrgjær, den blå typen
1,5 ts salt
(1 ts sukker/honning, kan sløyfes)
4,5 dl varmt vann
3 ss oliven olje/smør/annen olje

Elt deigen i minimum 10 min før du sette den til heving, det vil gjøre underverker for baksten din og har du ikke en eltekrok. Hva med å ønske seg det til jul eller bursdag.

Ha 1 ts olje over deigen før du dekker den plast og ett klede for å heve. Plasten er for at deigen ikke skal bli tørr.

Når deigen har blitt dobbel så stor, dette avhenger også av varmen i rommet, kanskje litt lenger høst/vår og mindre sommer/vinter (hvorfor jeg skriver vinter er her hjemme hos meg pleier det som regel å være ganske varmt inne ;-) )

Når den har hevet lenge nok er det på tide å sette på ovnen, 225-250 grader. 15-25 min avhenger av temp i ovnen.


Her er mine ferdig hevet.
Kna deigen godt sammen og lag en lang pølse ca. 4*4 cm, pleier jeg.
Del den opp i forhold til ønsket mengde og størrelse du vil ha på rundstykkene. Lag små "baller" og legg de på en smurt bakeplate/plate med litt mel på/plate med bakepapir (jeg sverger til bakepapir, lett å rengjøre plata). Jeg pleier også å ta en liten asjett og trykke de litt flate, de vil ese opp igjen når de har etterhevet. Dette for at de ikke skal ha for stor topp, de blir ikke like luftige som de man kjøper på butikken, men mye mat. Hev igjen til de har blitt dobbel så store. ca. 30-40 min vil det ta...settes midt i ovnen, følg med...når de begynner å bli gylne er de ferdige...visst du klarer å snu en og gi den ett lite dunk under, skal lyden være litt hul. Når lyden er hul er de ferdige, tar som regel 15-20 min ved 225 grader C. Avkjøl på rist, med bakst er det viktig at de for avkjølt seg lenge nok eller vil du få noe som kalles for en rå-rand i baksten din. 

Heves minimum 2 ganger 30 min

Det kan virke som en stor og lang prosess, nesten litt skremmende med det er ikke så vanskelig som det ser ut til. Bare å prøve.
Disse koset vi oss med på søndag, de falt i smak :-)


Lykke til...

Ingen kommentarer: