tirsdag 19. august 2014

Lage smør...

Lage smør, hvor vanskelig kan det være?
Det er faktisk veldig enkelt og en fin syssel å gjøre med barn.
Hvorfor lage smør? Det er morsomt, billig er det forsåvidt ikke.
...men noen ganger trenger ikke alt å være billig.
Det er fint når man skal lage sitt eget kryddersmør
og eller om man vil ha en smør uten salt.


Du trenger:
Kjøkkenmaskin for å gjøre det enkelt ;-)
(en tett beholder med lokk fungerer også, tar litt lenger tid men er fin syssel å gjøre med barn. Da har du fløten i beholderen og rister godt, veldig godt. Til slutt vil også dette gjøre fløte om til smør).
Fløte eller seterrømme


Slik gjør du:
1 del seterrømme
1 del fløte
Slik blir vispen, klumper med smør.
- visp dette godt sammen, til slutt vil blandingen skille seg og du         ender opp med smør og "buttermilk" 
ta ut smøret og klem det sammen, vask det under kaldt vann. Det som er igjen i bollen, en tynn væske er buttermilk. Ha det på ett glass og ha de i kjøleskapet, bruke i bakeoppskrifter eller i typer rører (batter). (pannekaker)

I enkelte oppskrifter fra USA inneholder ordet buttermilk, dette er noe jeg ikke har funnet på det norske markedet. Hva gjør man da, jo man lager det selv ;-)

...men du kan også bruke bare seterrømmen eller bare fløte, det er opp til deg, hvilken smak du liker best. Med rømme heter det setersmør og med bare fløte kalles det by-smør fra gamle dager av.

Bilde til venstre så ser du hvordan vispen blir seende ut etter at du har vispet fløten lenge nok.


Vips så har du buttermilk til de forskjellige oppskriftene og smør til å steke eller bake med!

Dette bør du virkelig prøve, kjempe enkelt og litt morsomt også. Har du barn så anbefaler jeg det på det sterkeste å prøve dette sammen med de. Hvor og hva kommer smøret fra?

Smøret skyller jeg godt
i kaldt vann.

Dette er buttermilk,
det som er igjen når
jeg har kinnet smør fra
fløten/rømmen
Her har jeg det ferdig
smøret og det er veldig
godt.






Buttermilk, bør kanskje lære meg
det norske ordet, ettersom jeg
bruker dette fra amerikanske
oppskrifter, har jeg ikke tatt meg
bryet.

Ingen kommentarer: