
Det er faktisk veldig enkelt og en fin syssel å gjøre med barn.
Hvorfor lage smør? Det er morsomt, billig er det forsåvidt ikke.
...men noen ganger trenger ikke alt å være billig.
Det er fint når man skal lage sitt eget kryddersmør
og eller om man vil ha en smør uten salt.
Du trenger:
Kjøkkenmaskin for å gjøre det enkelt ;-)
(en tett beholder med lokk fungerer også, tar litt lenger tid men er fin syssel å gjøre med barn. Da har du fløten i beholderen og rister godt, veldig godt. Til slutt vil også dette gjøre fløte om til smør).
Fløte eller seterrømme
Slik gjør du:
1 del seterrømme
1 del fløte
![]() |
Slik blir vispen, klumper med smør. |
ta ut smøret og klem det sammen, vask det under kaldt vann. Det som er igjen i bollen, en tynn væske er buttermilk. Ha det på ett glass og ha de i kjøleskapet, bruke i bakeoppskrifter eller i typer rører (batter). (pannekaker)
I enkelte oppskrifter fra USA inneholder ordet buttermilk, dette er noe jeg ikke har funnet på det norske markedet. Hva gjør man da, jo man lager det selv ;-)
...men du kan også bruke bare seterrømmen eller bare fløte, det er opp til deg, hvilken smak du liker best. Med rømme heter det setersmør og med bare fløte kalles det by-smør fra gamle dager av.
Bilde til venstre så ser du hvordan vispen blir seende ut etter at du har vispet fløten lenge nok.
Vips så har du buttermilk til de forskjellige oppskriftene og smør til å steke eller bake med!
Dette bør du virkelig prøve, kjempe enkelt og litt morsomt også. Har du barn så anbefaler jeg det på det sterkeste å prøve dette sammen med de. Hvor og hva kommer smøret fra?
![]() |
Smøret skyller jeg godt
i kaldt vann.
|
![]() |
Dette er buttermilk, det som er igjen når jeg har kinnet smør fra fløten/rømmen |
![]() |
Her har jeg det ferdig smøret og det er veldig godt. |
![]() |
Buttermilk, bør kanskje lære meg det norske ordet, ettersom jeg bruker dette fra amerikanske oppskrifter, har jeg ikke tatt meg bryet. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar